За строежа на Хемус сме платили 71% от цената на магистралата, а сме

...
За строежа на Хемус сме платили 71% от цената на магистралата, а сме
Коментари Харесай

Строежът на Хемус предплатен за 2 години напред

За градежа на „ Хемус ” сме платили 71% от цената на автомагистралата, а сме получили 5% комплектност на пътя. Мисля, че с останалите 65 % разплатени, можем да работим тази и идната година.

Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

Той разяснява практиката на държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД да раздава предплатено милиарди левове на компании, което бе разкрито от одит на Сметната палата и от новия длъжностен министър на районното развиване Виолета Комитова.

По думите му, в „ Автомагистрали ” са оставени почти 100 млн. лева, " с цел да сме подсигурени, че няма причина да се спрат каквито и да било заплащания. Това е презастраховка, която евентуално не трябваше да бъде направена ”, изясни Василев.

Относно другите компании, които работят с АПИ, финансовият министър изясни, че Агенцията има гласуван бюджет за постоянни поправки малко под 370 млн. лева След направена инспекция по рамкови контракти, част от които са изтекли, а друга част са над лимитите, АПИ е упълномощила действия за 2 800 000 000 лева

„ Разликата, съгласно тях, може да бъде покрита от доходи от тол таксите. Това е обяснението, което получихме. Към момента са 80 млн. лева Има контракти, които са с предел 19 млн. лева, а са предоставени 188 млн. лева Има възлагания по контракти от 2015 година, които по закона за публичните поръчки към този момент не може да се разпорежда по тях. Има най-различни други практики.

В защитата има контракти за идващите три години, които са разплатени на 100%. В превоза има действия, които са разплатени на 70-80%. Това е извънредно порочна процедура, която би трябвало да спре, тъй като е неистина ”, счита Василев.

Той уточни, че за „ инхаус ” процедурите и за рамковите контракти няма обвързване в закона те да се разгласяват. Според финансовия министър тъкмо по този метод са се правили показаните от него порочни практики.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР